Blijf onder het prijsplafond. Stel je Cv-ketel zo in.
Veel mensen verwarmen hun huis nog door middel van een Cv-ketel die brandt op aardgas. Mocht je willen besparen op gas, maar niet in de kou willen zitten? Dan zijn er zeker opties. Een paar aanpassingen in de instellingen van je Cv-ketel kan zelfs dé manier zijn om onder het prijsplafond te blijven.
Aanvoertemperatuur kan lager
Een Cv-ketel verwarmt het water dat door je verwarming gaat. Hiervoor heeft een Cv-ketel een thermostaat die zorgt dat het water wordt verwarmd tot een temperatuur van (meestal) 80 graden. Bij de meeste moderne ketels kun je de aanvoertemperatuur ook lager instellen. Als je deze maximale temperatuur verlaagt van 80 naar 50 graden, kun je al fors besparen. Volgens de Consumentenbond kun je bij een aan-uit-thermostaat zo’n honderd kuub gas per jaar besparen. Of je huis ook voldoende verwarmd wordt bij een lagere aanvoertemperatuur hangt af van het type radiatoren dat je hebt. Hele oude radiatoren geven namelijk onvoldoende warmte af om het huis te verwarmen.
Kraanwatertemperatuur
Een combiketel verwarmt niet alleen het water dat door je radiator stroomt, maar ook het water dat uit de kraan komt. En ook hier geldt dat je deze temperatuur lager kunt instellen om zodoende te besparen op je gasrekening. Houd er in dit geval wel rekening mee dat de temperatuur van het kraanwater niet onder de 60 graden instelt. Als de temperatuur lager is ingesteld, is het risico op legionella groter.
Eco of comfort
Veel ketels hebben voor het warme water een zogenaamde comfortstand. Deze stand zorgt ervoor dat het water de hele dag warmer blijft. Als je dan de kraan aanzet voor warm water, heb je vrijwel meteen lekker warm water. Het nadeel is dat het water daardoor ook verwarmd wordt als je helemaal geen warm water nodig hebt. Dat is zonde en daarom is er op veel ketels een eco-stand. Volgens Milieucentraal scheelt een eco-stand je op jaarbasis zo’n 10 tot 20 kuub gas.
Duidelijkheid prijsplafond
Eindelijk is er meer duidelijkheid over het prijsplafond voor consumenten. Voor gas betaal je binnen het plafond niet meer dan 1,45 euro per kubieke meter en voor stroom 0,40 eurocent. Deze prijzen gelden tot een bepaalde volumegrens: voor gas maximaal 1200 kuub en elektriciteit 2900 kilowattuur per jaar. In de media staan allerlei rekensommen, wat dit per huishouden voor consequenties heeft. Zoek de afrekening van het energiebedrijf van het afgelopen jaar op en kijk wat uw verbruik is. Zit u vlak boven de 1200 kuub of 2900 kWh, dan kunt u wellicht op een eenvoudige wijze hier onder komen, door het lager zetten van de Cv of het uitzetten van elektrische apparaten waar u op dat moment geen gebruik van maakt. Heel veel apparaten hebben een stand-by en een aan/uit knop. Maak gebruik van die aan/uit knop.