word lid

Inntelhotel 2859 2000x500

Aan boord varen op de nederrijn

Stralend weer en een bus zo vol geladen…

Daar begonnen we mee op woensdagochtend 27 juli jl.
De belangstelling voor deze busreis/vaartocht naar Wijk bij Duurstede en Rhenen was groot. Zo groot zelfs, dat we toch nog een flink aantal leden teleur moesten stellen omdat er eenvoudig weg geen plek meer was in de bus en op de boot.

We vertrokken die woensdagochtend met 62 personen en iedereen was in opperbeste stemming – hetgeen trouwens duidelijk hoorbaar was in de bus. Onderweg vertelde Ed, onze chauffeur, over allerlei bijzonderheden waar we langs kwamen – leuk en informatief.
Het eerste reisdoel was Maarsbergen; daar stond de koffie-met-gebak voor ons klaar en was er tevens gelegenheid een bezoek te brengen aan het naastliggende kaasmuseum en de landwinkel. Heel gezellig en voor bijna iedereen een feest der herkenning – vrijwel allemaal voorwerpen en producten uit ieders jeugd.

Na de koffie ging het op Ammerzoden en Wijk bij Duurstede aan.
Maar omdat EN het waterpeil in de rivieren héél laag was, EN omdat de schipper zich verrekend had in de benodigde brandstof, werd er gekozen voor een alternatieve opstapplaats in Wijk bij Duurstede en een beetje alternatieve route (hetgeen trouwens een extra drankje opleverde voor iedereen, namens de bemanning) over de rivieren.
Gevolg van de lage waterstand was wel dat de loopplank in puur zo’n schuine hoek naar beneden hing vanaf de kade op het schip (schip lag noodgedwongen 5 meter lager dan de kade - zie foto) en het afdalen op zich voor een aantal deelnemers toch nog een heel avontuur was. Maar hulp van de bemanning was ruim voorhanden en iedereen belandde veilig aan boord.

Trossen gingen los, de eerste bakkies koffie en thee ‘kwamen door’ en de bootreis over de prachtige Neder-Rijn en de Lek begon. Omdat het prachtig weer was, zaten we met z’n allen heerlijk in het zonnetje op het bovendek en konden we daardoor extra genieten van de mooie omgeving en de vaartocht zelf. Onderwijl serveerde de bemanning heerlijke broodjes kroket en kaas en zalige krentenbolletjes – wederom weggespoeld met thee of koffie. De kapitein vertelde ondertussen over het leven op de (Nederlandse) rivieren en de bijzonderheden van de waterwerken (Hollands Glorie!) waar we langs kwamen (zoals de sluizen bij Hagestein) en al wat er op de wal te zien was. Heel bijzonder was de passage van een aantal sluizen en hefsluisdeuren. Het passeren, c.q. onder doorvaren van deze hefsluisdeuren was trouwens een belevenis op zich, want een druipende hefsluisdeur is niet zo maar uitgedropen en sproeide toch nog heel wat waterdruppels over het bootdek toen we er onderdoor voeren, met alle verfrissende gevolgen van dien…

Na een vaartocht van ruim drieënhalf uur belandden we uiteindelijk in Utrecht, achter de Douwe Egberts fabriek, en konden afmeren langs de bunkerboot.
Zo sloegen we gelijk ‘twee vliegen in één klap’…
De kapitein had mazzel en kon gelijk diesel gaan laden en de passagiers (wij dus) konden op een relaxte manier van boord; dit keer via een horizontaal liggende loopplank en een doorgang over de bunkerboot. Alleen dat laatste stukje was nog even een huppie om op de wal te komen, maar dat gaf gelukkig voor niemand problemen, mede dankzij de enorme hulp van de bemanning van de boot.

Op de kade stond de bus al op ons te wachten en via een mooie-, grotendeels binnen-doorse, route arriveerden we uiteindelijk zo rond 17.15 uur weer in Zaandam.

We kunnen rustig stellen dat iedereen, mede dankzij het prachtige weer, een heerlijke dag heeft gehad. Bovendien was een en ander prima georganiseerd, waarvoor dank aan de organisatie.

Laura Posch

In de onderstaande dia-show een korte impressie. Met dank aan Ria Kroes-Mohrs en Clara Bruins voor de mooie foto's.